Declaració Gitana de Barcelona

DECLARACIÓ GITANA DE BARCELONA DE LES ALTRES DONES

PEL COMPROMÍS AMB LES ALTRES DONES GITANES

El somni de millorar les nostres vides i les de totes les dones gitanes ens ha portat fins a Barcelona. Durant tres dies, dones gitanes d’arreu, hem fet sentir les nostres veus, les de les nostres “primas” i les de altres dones gitanes que, des de els seus barris, estan fent possible la transformació social del nostre poble. Sabem quina és la nostra història, les nostres dificultats i  les nostres possibilitats. I sabem també quines són les actuacions d’èxit que més ens beneficien, a nosaltres, a les nostres filles i al nostre poble. En aquest congrés, hem somniat el futur i hem construït el present, en solidaritat amb totes les dones gitanes del món. Tenim dret a poder viure la vida que somniem i tenim la responsabilitat d’obrir aquesta porta de canvi, de transformació i d’esperança a les nostres nenes i a totes les dones que no han pogut ser aquí.

Per tot això, avui volem, avui demanem,

Continuar donant passes cap a aquest somni que ens permeti estudiar, aprendre, treballar i aixecar arreu del món la veu del feminisme gitano del segle XXI, trencant el silenci davant la violència de gènere.

Fer-ho juntes, en solidaritat amb totes les dones gitanes, una solidaritat global que ens dóna força i emoció per seguir lluitant i que ens dóna esperança i il·lusió perquè sabem que tot això és possible.

Escriure, com estem fent ara, la història de les dones gitanes del segle XXI, on les altres dones siguem les protagonistes; una història de solidaritat, compromís, justícia i igualtat, i explicar-la al món amb les nostres veus i amb les de totes les dones.

Continuar amb aquest esperit que ens ha acompanyat a Barcelona i donar una altra passa cap a la creació d’una xarxa global de dones gitanes, perquè totes les altres dones gitanes es converteixin en protagonistes de les seves pròpies vides i de la vida del seu poble.

Comprometre’ns a seguir lluitant i ajudant a les altres dones gitanes allà on siguem, a fer sentir les seves veus, com hem fet aquí, a fer-les protagonistes d’aquesta història, d’aquesta transformació que, gràcies a totes les altres dones gitanes, és possible.

Aconseguir el reconeixement del 8 d’octubre com el dia internacional de la dona gitana.

Juntes ho podem aconseguir tot.

Khetane shay sa te resas.

Barcelona, 10 d’octubre de 2010

Advertisements

One response

12 10 2010
Congrés/Congreso/Congress « I Congrés internacional de dones gitanes: Les altres dones.

[…] Declaració gitana de Barcelona — Declaración Gitana de Barcelona — Roma Declaration of Barcelona […]
%d bloggers like this: